Háztűz-őrző Nők és Anyák Egyesülete | 2890 Tata, Bacsó Béla u.66/1 | 34 / 479 - 347 és 06 20 586 8278 | www.haztuzorzo.hu | haztuzorzo@haztuzorzo.hu | adósz.: 18615496-1-11 | nyomtatta: Vendég


    Babapakk   


Kapcsolataink válsága I.

"...az egyik aranyszabály, minél jobban akarsz valamit, annál távolabbra kerülsz az áhított céltól, de ha le tudsz róla mondani, garantáltan megkapod. (Csak nem biztos, hogy már akkor is akarni fogod!)" "Teremtsük meg mi, mivé szeretnénk válni, és cserébe hagyjuk elmúlni a dolgokat, engedjük el azt, ami menni akar."

A fenti két idézetet egy helyen olvastam, ráadásul egymást követte a két mondat... Valahogy mégis az az érzésem, ez a kettő egymásnak ellentmond.

Hiszen minél jobban akarunk valamit - például egy működő kapcsolatot, a régi dolgok visszatértét, új szerelmet, szabadságot - a fentiek alapján annál kevésbé van esélyünk megélni, míg ha elengedjük a görcsös akarni vágyást, megkaphatjuk. Mintegy magától valóra válik.

Hasonlóan például az ismeretlen eredetű meddőséghez: ha fejben nagyon a babára koncentrál a pár, főleg a nő, egyre görcsösebben akarja, a baba nem akaródzik megérkezni - viszont sok minden más is elveszik ez idő alatt, pl. a spontaneitás, a romantika az együttlétekből, csak hogy a legfontosabbakat említsük. Természetesen ezt hiába magyarázná bárki egy érintett párnak, a saját tapasztalást semmi más nem helyettesítheti.

Ha nagyon szeretnénk visszakapni szabadságunk legalább egy részét, és ez nem egyezik párunk elképzeléseivel, elvárásaival, a nagy szabadságvágyunkra rá is fizethetünk. Elveszíthetünk más, nagyon fontos dolgokat, például a bizalmat. Mégsem hiszem, ha lemondunk a szabadságvágyról, a társunk magától ráeszmél, mire is van szükségünk, és önként lemond saját vágyairól (például egy erős birtoklási vágyról), így ölünkbe pottyan az áhított szabadság-szabadidő. Itt szükség van a saját szándékaink tisztán látására ás láttatására, szükség van beszélgetésekre, nyílt, konkrét és reális célok határidővel történő kifejtésére - honnan tudhatná a másik, mit is szeretnénk, ha híján van a világos képnek, és még kristálygömb sem áll rendelkezésére?

Mindehhez nagyon rögös út vezet, nagyon nehéz folyamat, és komoly önismeret is kell hozzá... Itt jön képbe a második idézet: ha tudjuk, mi mit szeretnénk, sokkal könnyebben fel tudjuk vázolni az oda vezető utat, és valóban könnyebben tudjuk elérni vágyainkat. Ami itt nehéz: lemondani mindarról, ami nem fér össze elképzeléseinkkel, mindarról, ami akadályoz, még akkor is, ha az számunkra fontos... nem ülhetünk meg egy fenékkel két lovat egyszerre, csak hogy a népi bölcsességet is felhozzam érvként...


A(z) Párkapcsolat rovat összes cikke:

Kapcsolataink válsága I. [2011. 05. 16.]

Az oldal 56.526184082 ms alatt készült el. Felhasználó: Vendég