Háztűz-őrző Nők és Anyák Egyesülete | 2890 Tata, Bacsó Béla u.66/1 | 34 / 479 - 347 és 06 20 586 8278 | www.haztuzorzo.hu | haztuzorzo@haztuzorzo.hu | adósz.: 18615496-1-11 | nyomtatta: Vendég


    Babapakk   


Ildikó csodás húsvéti ajándéka

Szakmai vezetőnk, Ildikó az imént ajándékozott meg egy hét oldalas csodával, egy mentőcsomaggal, mivel is várjam az eltántoríthatatlan locsolkodni vágyó férfiembereket. Az egészet nem tudom ide bemásolni, de a letölthető dokumentumok között megtaláljátok. Csak hogy felgerjesszem a kíváncsiságotokat, íme egy a sok jóból...

Mákvirág kalács
(Elkészítési idő: kb 195 perc)

Hozzávalók (1 kalácshoz)
A tésztához:
500 g finomliszt (BL55)
40 g friss élesztő
350 ml langyos tej
3 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál só
2 evőkanál étolaj

A töltelékhez:
8 evőkanál darált mák
8 evőkanál porcukor
50 g olvasztott vaj
12 g vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja

A kenéshez: 1 db tojás sárgája

Elkészítés
1. Az élesztőt a langyos tejnek kb egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, majd beletesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába a felfuttatott élesztővel együtt. Tészta dagasztás-kelesztés programon elindítjuk a gépet. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe.
Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!
2. Ezután lisztezett asztalra tesszük a tésztát és kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a tésztát az olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a mákos-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát.
3. Ezután koszorúba hajtjuk a kalácsunkat, a végeit egymásba dugva, összedolgozva, szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetsszük a kalácsot, körbe - szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk.
4. A kalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után a kalácsot lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, kb 200 C-on, sütőpapírral bélelt tepsiben, 35-40 perc alatt, készre, pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült a kalácsunk, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta, vagy ha megkopogtatjuk a tetejét, kongó hangot ad.

A(z) Receptek rovat összes cikke:

Tündértorta sellővel - a negyedik születésnap [2011. 04. 02.]

Ildikó csodás húsvéti ajándéka [2011. 03. 28.]

Túró rudi [2011. 03. 28.]

Az oldal 34.7590446472 ms alatt készült el. Felhasználó: Vendég