Háztűz-őrző Nők és Anyák Egyesülete | 2890 Tata, Bacsó Béla u.66/1 | 34 / 479 - 347 és 06 20 586 8278 | www.haztuzorzo.hu | haztuzorzo@haztuzorzo.hu | adósz.: 18615496-1-11 | nyomtatta: Vendég


    Babapakk   


Tündértorta sellővel - a negyedik születésnap

Ahogy ígértem, közzéteszem a mai nagy sikert aratott epres tejszínes tortát, amit Hanna lányom (idei első) negyedik szülinapi bulijára készítettem. Jó lett, finom lett, nem is nézett ki rosszul, és a szívecskék a tetején nagy sikert arattak. Akárcsak Ariel, a kis hableány (vagyis gondolom, ő volt, sellő volt, az biztos...)

Tündértorta sellővel

Epres-tejszínes torta (Rózsi mama receptje, továbbgondolva)

30 dkg vaj
30 dkg liszt
6 tojás
15 dkg cukor
1 sütőpor

A vajat a cukor felével, majd a tojássárgákkal habosra kevertem. A tojásfehérjét a cukor másik felével szintén felvertem. Lazán, kézzel (nem robotgéppel) a vajas keverékhez dolgoztam, majd a sütőporral elkevert lisztet is beleforgattam. Alul sütőpapírral kibélelt tortaformában, mérsékelt lángon kisütöttem, és közben betegre izgultam magam, mert valami fondorlat miatt az én piskótáim és sütijeim nem szeretnek magasra nőni (biztos valami freudi dolog, én felnőttkoromig szenvedtem a rendhagyó magasságomtól ).

De vissza a tortához: ha kisült, nagyra nőtt, és kihűlt, a felső egyharmadát megpróbáltam levágni, majd az alsó egyharmadát ”kibeleztem”. (Ha mégis kisebbségi érzésünk lenne a torta magassága miatt, nosza süssünk még egyet - én már jártam így...) Ezt a tésztatörmeléket összemorzsoltam, és félretettem későbbre. 4 dl tejszínt kevés cukorral és habfixálóval jó keményre vertem, beletettem a tavaly lefagyasztott és nagyon alaposan elrejtett, majd idén tavasszal váratlanul előkerült eperpürét (amit eleve lecukrozva tettem el, szóval a tejszínből akár el is hagyható a további cukormennyiség…). Ennek a mennyisége számomra már meghatározhatatlan volt, kb. 1,5 dl talán… Majd a félretett sütitörmeléket is belekevertem. Hagytam egy kicsit állni, hogy masszívabb legyen, majd beletöltöttem a kibelezett tortába, jól megpúpoztam, és rátettem a vékonyabb felső részt. Oldalt kicsit kitöltöttem még a hiányosságokat, és egy éjszakára magára hagytam egy hideg helyen szegényt .

Másnap, a nagy rohanás előtt, de nem sokkal, elővettem újra. Előtte még felvertem 2 dl tejszínt (habfixálóval), és szépen elkenegettem a tetején. Eközben Gyöngyöm közölte, hogy ha már ennyit dolgozok a tortáján, legalább csillagszórós gyertya legyen rajta, szóval rohanás beiktatva…Egy kicsi tejszínt kihagytam, maradék eperrel színeztem. És mindenféle csajos dolgot találtam ki a torta tetejére. A fantáziátokra bízom!

Azt hiszem, mint Nigella, így éjszaka én is megkockáztatok még egy szeletet…

Az ünnepelt egyébként teljesen oda és vissza volt a gyönyörtől… kért is egyet. Bár nem fasírtból volt

Hát ez volt az idei első negyedik szülinap. Egy hét múlva folytatás…

A(z) Receptek rovat összes cikke:

Tündértorta sellővel - a negyedik születésnap [2011. 04. 02.]

Ildikó csodás húsvéti ajándéka [2011. 03. 28.]

Túró rudi [2011. 03. 28.]

Az oldal 35.1998806 ms alatt készült el. Felhasználó: Vendég